Lagi cerita tentang debat kita.

19/11/2010 § 1 Comment

 

 

 

   

      Tahun 2010 menyaksikan hanya 4 pertandingan debat intervasiti dijalankan, bermula dengan Debat Integriti, Debat Alam Sekitar, Debat Perpaduan dan Debat Diraja (yang akan berlansung kurang sebulan dari sekarang).

    Kalendar tahun ini hambar , atau mungkin bolen dikatakan kurang meriah berbanding tahun-tahun sebelumnya. Dua pertandingan besar  yang tidak berlansung tahun ini ialah Debat Kemerdekaan dan Debat Kepenggunaan. Pastinya ini memberikan kesan kepada para pendebat,kurangnya pertandingan maka kuranglah kemeriahan. Itu fahaman saya.

    Namun yang menarik juga tahun ini kita akan dihidangkan dengan satu pertandingan baru. Pertandingan Debat Satu Malaysia. Dikhabarkan debat ini adalah anjuran Kementrian Pengajian Tinggi Malaysia (KPTM )dengan kerjasama MADUM.

    Pertandingan ini akan bermula dari 9 Disember hingga 13 Disember 2010 bertempat di Universiti Kebangsaan Malaysia. Konsepnya sama dengan dengan Debat Perpaduan; barisan pendebat mestilah terdiri daripada kombinasi bumiputera sabah/sarawak atau kaum majoriti dan seorang pendebat berbangsa Melayu.

     Pertandingan kali ini boleh dijadikan sebagai platform warming-up untuk menghadapi Debat Diraja yang dijadualkan berlansung selang seminggu dari Debat 1 Malaysia. Dan diharapkan agar semua alumni yang mempunyai kelapangan dapatlah turun sama memeriahkan pertandingan.

p/s: untuk sebarang makluman dan soalan bolehlah menghubungi jwatankuasa pertandingan, saudari Amira Suriati di talian 019-5706707.

 

§ One Response to Lagi cerita tentang debat kita.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Lagi cerita tentang debat kita. at Debat dan Orator: Terkini dan Alumni.

meta

%d bloggers like this: